(untitled) (Historia, 2021)
English This article considers the example of palaeo-heritage tourism at Sterkfontein Cave, situated in a geographic area designated the Cradle of Humankind World Heritage Site, or Cradle for short. The article looks at how a particular “African” tourist experience is constructed through the architectural vocabulary and the narrative built around the Sterkfontein Cave, which, with the adept use of a particular theory of human origins, allows the visitor to identify with a trajectory of a shared prehistory and shared humanity. These appear to be constructed in an attempt to redefine the visitor’s image of himself or herself in terms of a shared African history. This sense of a shared history is attempted through the architectural design of the interpretive centre, the virile narrative contained in the logo of the centre, and the process of appropriating seminal fossil artefacts found here. The constructed tourist experience is itself fed by a larger emerging discourse to rearticulate the identity of the African. Afrikaans Die Skep van ŉ Afrika Toeristebelewenis by die Wieg van die Mensdom Wêreld Erfenisterrein Hierdie artikel handel oor die voorbeeld van paleo-erfenis toerisme wat by die Sterkfonteingrotte in ŉ geografiese gebied bekend as die Wieg van die Mensdom Wêreld Erfenisterrein, of kortweg die Wieg, aangetref word. Die artikel ondersoek hoe ŉ spesifieke “Afrika” toeristebelewenis gekonstrueer word deur die gebruik van ŉ argitektoniese woordeskat en die relaas gebou om die Sterkfonteingrotte, wat deur die vaardige gebruik van ŉ bepaalde teorie oor die oorsprong van die mens, die besoeker lei om te identifiseer met ŉ trajek van ŉ gedeelde voorgeskiedenis en gedeelde menslikheid. Skynbaar word dit gekonstrueer as poging om die besoeker se beeld van hom- of haarself te herdefinieer volgens ŉ gemeenskaplike Afrikageskiedenis. Hierdie sin van ŉ gedeelde geskiedenis word geskep deur die argitektoniese ontwerp van die besoekersentrum, die kragtige narratief opgesluit in die logo van die sentrum, en die proses waardeur die uiters belangrike fossiele wat hier aangetref is, toegeëien word. Die gekonstrueerde toeristebelewenis word verder aangevul deur ŉ groter opkomende diskoers oor die herdefinisie van die identiteit van die Afrikaan.