(untitled) (Historia, 2021)
Vierhonderd jaar geleden werd de VOC opgericht. Om dit memorabele feit te herdenken, vond tussen 3 en 5 april 2002 een conferentie plaats in de Universiteit van Stellenbosch. Aanjager van deze conferentie was ‘Die Stigting VOC’ onder de bezielende leiding van dr. Jan Visagie. Het werd een goede conferentie omdat de reeds aanwezige kennis van de VOC op veel punten werd aangevuld en verdiept.De deelnemers kwamen vanuit de gehele wereld, waarbij het geen verwondering behoeft te wekken, gelet op plaats en onderwerp, dat de delegaties uit Nederland en Zuid-Afrika het grootst waren. Opvallend was overigens dat ook veel amateur-historici de weg naar de college bankjes hadden weten te vinden. Twee minpunten moeten ook genoemd word en. Zwarte Afrikaanse historici hadden geen belangstelling voor het onderwerp en schitterden door afwezigheid. Daarnaast bleek dat de conferentie in depraktijk voornamelijk ging over het wel enwee van de compagnie aan de Kaap. Slechts enkele sprekers concentreerden zichop de verrichtingen van de VOC in Nederland en Azië.