(untitled) (Historia, 2021)
English There is a tendency among historians, perhaps not surprisingly, to interpret all of twentieth century South African history in the light of apartheid and its terrible consequences. In the process, most historians have turned their attention to the period of Nationalist rule, and if they analysed other periods, they have done so all too often from an apartheid perspective, explaining apartheid’s “roots”. The problem, however, is that the world that most South Africans lived in before 1948, and even as late as 1960 for many, was not dominated by “apartheid”. It was a complex world, whose intricacies many South African historians have yet to appreciate. Afrikaans Gewisse Voorland: Die Presentistiese Obsessie met “Apartheid” in Suid Afrikaanse Geskiedskrywing Daar is ’n verstaanbare neiging onder historici om alle twintigste eeuse SuidAfrikaanse geskiedenis in die lig van apartheid en die geweldige gevolge daarvan te interpreteer. In die proses het die meeste historici hulle aandag op die Nasionalistiese regeringstydperk toegespits. Wanneer hulle ander tydperke geanaliseer het, is dit veels te gereeld vanuit ’n apartheidsperspektief gedoen, ten einde apartheid se “wortels” te probeer verklaar. Die probleem hiermee is dat die wêreld waarin die meeste Suid-Afrikaners voor 1948 geleef het, en vir baie selfs tot so laat as 1960, nie deur “apartheid” gedomineer is nie. Dit was ’n veel meer komplekse wêreld en talle Suid-Afrikaanse historici moet nog die verwikkeldheid daarvan leer waardeer.